Ontwikkelgesprekken 2.0: zo worden ze écht waardevol

Lianne Brouwer 20 mei 2025 3 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Lang stond het ontwikkelgesprek bekend als een verplicht nummer. Het was het jaarlijkse moment waarop medewerkers in een standaardformat moesten terugblikken op het afgelopen jaar, en ze nieuwe doelen moesten invullen. Controleren, afvinken en klaar! Maar de tijden zijn veranderd. De huidige arbeidsmarkt vraagt om meer dan alleen terugblikken en afvinken. Het vraagt om echte gesprekken over groei, werkgeluk en ontwikkeling. Dit maakt het ontwikkelgesprek relevanter dan ooit. Het is geen controletool meer, maar een middel voor duurzame inzetbaarheid.

Waarom het ontwikkelgesprek nu relevanter is dan ooit

De krappe arbeidsmarkt zorgt voor druk bij organisaties. Het vinden van talent is lastig, en het vasthouden is een nog grotere uitdaging. Medewerkers willen zich gezien en gehoord voelen. Ze zijn op zoek naar organisaties waar ze zich kunnen ontwikkelen en door kunnen groeien. Het voeren van echt waardevolle ontwikkelgesprekken is essentieel om medewerkers vast te houden. Organisaties die investeren in het potentieel van mensen, bouwen aan loyaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Leestip: Van zoeken naar binden: zo trek je talent aan én houd je het vast

Maak van het gesprek een doorlopende dialoog

Organisaties zijn op zoek naar flexibele en gemotiveerde mensen die zich willen blijven ontwikkelen. Hiervoor is een bedrijfscultuur nodig waarin blijven leren normaal is, en ook wordt aangemoedigd.  Standaard gesprekken over ontwikkeling horen hier ook bij.
Groei stopt namelijk niet bij één gesprek. Regelmatige (kortere) gesprekken waarin medewerkers kunnen sparren over een project, of terugblikken op een leerervaring maakt de ontwikkelgesprekken deel van de leercultuur. Dit zorgt voor meer energie, motivatie, een groter gevoel van erkenning.

Lachende vrouw als symbool van positieve ontwikkelgesprekken

Zo voer je een goed ontwikkelgesprek

Een waardevol ontwikkelgesprek ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om aandacht, voorbereiding en de juiste mindset. Het is een kans om echt in gesprek te gaan over wat iemand drijft, waar potentieel ligt, en hoe je gezamenlijk toe kan werken naar gestelde doelen. Met deze vier punten geef je vorm, diepgang, en impact aan het gesprek.

1. Goede voorbereiding
En goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel de prestaties en behaalde doelen van de medewerker, en vraag om feedback van collega’s. Noteer ook de voortgang van lopende doelen en aandachtspunten. Hiermee kan je structuur in het gesprek aanbrengen, en zorg je ervoor dat je geen punten vergeet te bespreken.
Vraag ook aan de medewerker om van tevoren te reflecteren: wat ging goed, waar liggen nog groeikansen, welke ambities heb je? Zo wordt het gesprek een dialoog in plaats van een beoordelingsmoment.

Tip: Bekijk onze e-learning ‘Performance gesprekken’.

2. Bespreek concrete ontwikkeldoelen
Maak de doelen concreet en persoonlijk. Als de medewerker bijvoorbeeld een training wil volgen, ga dan in gesprek over wat iemand echt wil leren, waarom dit relevant is voor hun werk, en hoe dit aansluit bij hun ambities. Koppel dan doelen aan de praktijk: welke taken en projecten kunnen daar nog meer bij helpen, en wat voor training past hierbij? Zo geef je meer richting aan de ontwikkeling, en gaat het verder dan alleen ‘een training volgen’.

3. Stel open vragen die ontwikkeling stimuleren
Bij een goed ontwikkelgesprek draait hetom écht luisteren. Hiervoor is het goed om open vragen te stellen. Deze nodigen uit tot reflectie, ze brengen ambities naar boven, en zetten mensen aan het denken. Open vragen verdiepen het gesprek waardoor het meer wordt dan een standaard overleg.
Denk bijvoorbeeld aan deze vragen:

  • Welke middelen heb je nodig om je werkt effectiever te kunnen doen?
  • Hoe kunnen wij jou helpen om je doelen te behalen?
  • Zijn er specifieke projecten waarin je ervaring op zou willen doen?
  • Wat geeft je op dit moment energie in je werk?
  • Wat zou je graag anders willen doen, als je de ruimte kreeg?

4. Afronding
Vat aan het einde van het gesprek de belangrijkste punten nog even samen, en leg concrete afspraken en actiepunten vast. Maak direct na het gesprek een follow-up afspraak om de voortgang te evalueren. Zorg dat er een ritme in de gesprekken zit. Hiermee geef je het signaal: we nemen jouw ontwikkeling serieus.

Tijd voor echte gesprekken

Het ontwikkelgesprek is belangrijker dan ooit. Niet als jaarlijkse verplichting, maar als een krachtig moment om stil te staan bij ontwikkeling, groei en werkgeluk. Laat het oude format los, en kies in plaats daarvan voor echte verbinding. Wekgevers die het gesprek over ontwikkeling serieus nemen, zetten mensen in beweging. En wie beweegt, blijft groeien. Precies wat deze tijd vraagt.

>