Natuurlijk is het middelbaar beroepsonderwijs super (alleen niet voor mijn kind)

2 februari 2024 4 min
Categorie: Arbeidsmarkt

Arjan Elbers, founder en chief van Stichting Guruz, schreef een ontzettend leuke column over het imago van mbo-opgeleiden. Daarbij werd ook een video, met twist, gelanceerd. Deze kun je hieronder bekijken. Guruz is, naar eigen zeggen, een rockende non-profit stichting. De stichting heeft tot doel het verkleinen van het kennisgat tussen mbo-onderwijs en arbeidsmarkt.

Column: Natuurlijk is het middelbaar beroepsonderwijs super (alleen niet voor mijn kind)

De NOS deed een tijd geleden een onderzoek naar het imago van mbo-studenten. Hoe kijkt de wereld nu eigenlijk naar jullie was de vraag. We worden gezien als de domme doelgroep. Hbo-ers kijken op ons neer, we zijn 2e keuze. En we worden vaak niet serieus genomen.

Waar komt het nu door dat het mbo-imago niet zo sterk is?

Persoonlijk denk ik dat we hiervoor vooral naar onze politiek van de laatste vijftien jaar moeten kijken. The magic word was “kenniseconomie”. Veel manueel werk verplaatste zich van Nederland naar lagere lonen landen en Nederland werd gestuurd op kennis, kennis en nog eens kennis.

Is dat nou terecht dat die doelgroep zich soms achtergesteld voelt? Ik heb een paar mooie voorbeelden uit onze maatschappij.

eMatching. Daten voor hoger opgeleiden.
Hoger opgeleid en 20% lagere autopremie? Promovendum.
Villavibes, groepsreizen voor hoger opgeleide singles.

Ik heb geen mening over de dienstverlening van deze organisaties. Het zullen prima date-platforms en verzekeraars zijn. Wel heb ik veel vragen bij dit type marketing. Verwacht je dat een mbo-er geen normaal gesprek kan voeren met een hbo-er op een date? denk je serieus dat een wo-er beter kan autorijden dan een mbo-er? Goed, gewoon heel veel vragen dus.

Downdaten

Er is gewoon een woord lieve mensen, voor daten met iemand met een lager opleidingsniveau dan dat jij hebt. Dat noemt men downdaten. Ook in de media geweest, een reporter in gesprek met een groep van drie meiden die hbo en universiteit doen. Zouden jullie daten met een mbo-er? Nee, nee en nee. Drie meiden daten niet “beneden hun niveau”. Jongens hebben daar gelukkig iets minder moeite mee, die kijken (vaak letterlijk) naar andere dingen. Maar wel sneu zeg, die dames daten vast via eMatching.

De papa’s en mama’s van Nederland

Dus wat doen veel papa’s en mama’s van Nederland? Kies voor het hbo of wo kind, want daar zitten de beste kansen voor je. Even een wake-up call van mij als auteur aan alle papa’s en mama’s van Nederland: kijk eens naar de top twintig schaarste beroepen (Intelligence Group) en check heel even hoeveel:

-Managers
-Consultants
-Coaches
-Adviseurs
-Beleidsmakers
-Juristen et cetera

er gevraagd worden? Precies nul. Trust me on this one: daar hebben we er voorlopig meer dan voldoende van. Papa’s en mama’s moeten vooral in eigen belang gaan denken. Je hebt je kind waarschijnlijk toch al tot zijn 40e thuis wonen, want zelf komt hij toch niet aan woonruimte. Dan heb je liever dat hij gelukkig is in een gave baan die wel bij hem past. Voor papa en mama ook wat meer relaxed.

Het verkeerde beeld

Een mbo-student van ROC Utrecht vertelde me dat ze hoopte dat de wereld ook eens zou begrijpen dat het mbo niet alleen stukadoors en kappers aflevert. Sommige mbo’ers worden politicus, software developer, beleidsadviseur, directeur of ondernemer.

Mijn vrienden

Laatste stond ik een verhaal te vertellen in een groep vrienden over hoe belangrijk het mbo is. Vriendin van me zegt: je hebt helemaal gelijk, mbo is zo belangrijk! Ja mijn zoon is echt te lui voor het hbo, dat kan hij wel, maar hij zoekt het niet. En mijn dochter? Die heeft add, anders was ze ook naar het hbo gegaan. Maar het mbo is echt top. Waarop iemand anders tegen haar zegt: jammer dat jij ook de behoefte hebt om te verdedigen waarom je kinderen op het mbo zitten. Je had ook gewoon kunnen zeggen, mijn twee kinderen zitten op het mbo.

Wat gaan we anders doen

Laten we beginnen met een paar semantische zaken. Stop met de termen hoogopgeleid en laagopgeleid. We hebben de doelgroep gevraagd wat zij het prettigst vinden en dat is de eenvoudige term mbo-opgeleid. Het mbo heeft studenten en geen leerlingen.

En vanaf vandaag betaal je als werkgever exact dezelfde stagevergoeding aan een mbo-student als aan een hbo-student. Dit om de eenvoudige reden dat je mij als werkgever niet uitgelegd krijgt waarom je hier überhaupt een verschil in hebt zitten. Meer weten? Google stagepact mbo van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Hoop voor conclusie

Ik hoop dat alle papa’s en mama’s van Nederland vandaag de conclusie trekken dat ze hun spruit vooral zullen adviseren om te gaan studeren en doen wat ze leuk vinden. Elk kind heeft namelijk zijn eigen leer- en ontwikkel voorkeuren. Leren? Prima, leren en werken? Prima. Nu werken, later studeren? Prima. Je kind komt er altijd, op zijn of haar eigen manier.

Lakmoesproef

Als je dat wilt checken? Kijk even om je heen en vraag wat vrienden en collega’s wat ze gestudeerd hebben, waarom ze het gestudeerd hebben, wat ze nu doen en hoe ze er gekomen zijn? En of ze alles hetzelfde hadden gedaan als ze het nog eens konden doen.

Oproep

Oproep aan het nieuwe kabinet: houdt Robert Dijkgraaf nog een paar jaar binnen als minister van OCW. Die snapt het tenminste. Het middelbaar beroepsonderwijs is super, ook voor jouw kind dus.

Tekst: Arjan Elbers

>