Kijkje in het veld: uitzendprofessional van de maand Ilse

29 maart 2019 3 min
Categorieën: Klanten, Uitzendbranche

Deze maand nemen we een kijkje in het werkveld bij Ilse Sweep. Ilse is sinds juli 2014 werkzaam als uitzendprofessional bij Consolid. Haar eerste echte ‘grotemensenbaan,’ zoals ze het zelfs noemt. Ilse rondde haar HBO-studie Management Economie & Recht af en ging daarna op zoek naar een baan. Althans dat was het plan, maar het liep net even anders.

‘’Ilse de uitzendprofessional’’, hoe is dat zo gekomen?

Wellicht niet zo gemakkelijk als dat het klinkt. Ik heb best een lange tijd gesolliciteerd voordat ik werd aangenomen. Ik weet dus heel goed hoe het is om te solliciteren, te wachten, te zoeken, en alles wat daarbij komt kijken. Na mijn afstuderen wist ik dat ik iets wilde doen met mensen. Ik voldeed niet aan de basiskwalificaties voor deze functie. Mijn leidinggevende kijkt verder dan een cv. Hij kijkt naar de persoon achter het cv en gaf me een kans. Dat heeft gelukkig goed uitgepakt. In mijn eigen werk kijk ik ook altijd verder dan de basiskwalificaties, écht naar de persoon.

Hoe geef jij invulling aan de term ‘Goed Werkgeverschap?’

Werkgeluk op lange termijn vind ik echt belangrijk. In de huidige arbeidsmarkt kan ik iedereen morgen nog aan het werk zetten, er is immers werk genoeg! Maar daar wordt niet iedereen gelukkig van. Ik wil niet enkel een baan voor morgen vinden, maar ook voor iets verder weg. Het moet over een paar maanden of zelfs over een jaar ook nog leuk zijn. Consolid biedt opleidingen aan, maar staat er ook voor open om op aanvraag iets te doen. Dit hoeft niet een vakgerichte opleiding te zijn, het mag ook gaan over toekomstige kansen en/of wensen. Ik ben van mening dat ik in mijn functie een grote rol speel in goed werkgeverschap. De term uitzendprofessional is heel algemeen. Ik zie het graag zo: ik vang iemand op die op zoek is naar een baan en ik ontferm me volledig over hem/haar. Nadat iemand geplaatst is vind ik het belangrijk om contact te houden. Als het niet goed gaat, maar ook op momenten dat het wel goed gaat, is contact belangrijk. Je leert op die manier de mensen steeds beter kennen en dat is belangrijk, zo kan ik mijn werk ook steeds beter doen.

Wat houdt volgens jou candidate experience in en hoe breng jij dit in praktijk?

De candidate experience begint al in de sollicitatiefase. We proberen bij Consolid direct telefonisch contact te hebben met de kandidaat. Vanaf het eerste contact laat ik weten dat ik ga voor lange termijn geluk en dat ik verder kijk dan vandaag. Daarom stellen we ook meer dan de basisvragen als ‘heb jij een rijbewijs’. Contact houden we ook na de plaatsing. We hebben een systeem dat ons af en toe eraan herinnert om iemand te bellen. Die reminder ben ik graag voor natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan een belletje met een verjaardag, huwelijk, of juist ook als het niet goed gaat.

Welke innovaties zijn voor jou van belang om je werk als uitzendprofessional goed uit te oefenen?

Elke organisatie heeft administratie, dat zal waarschijnlijk zo blijven. Ik denk wel dat er dingen ontwikkeld kunnen worden waarmee administratie makkelijker en/of sneller kan. De tijd die overblijft kan gebruikt worden voor het persoonlijke contact met de flexkrachten. We hebben nu een matrix met contactmomenten met de flexkracht: in het begin veel, daarna minder: per kwartaal. Juist als mensen langer blijven zou ik vaker contact willen hebben. Er wordt wel gebeld als er iets niet goed gaat, maar het zou mooi zijn als je dat moment voor bent.

Hoe was het om mee te doen met de Uitzendprofessional Van Het Jaar-verkiezing?

Ik ben genomineerd door mijn leidinggevende en wist er oprecht niets vanaf. Ik had een vrije dag en kwam toch nog even op kantoor. Toen kreeg ik het nieuws te horen. Super leuk om die waardering te krijgen van je leidinggevende! Het was voor mij even geleden dat ik mijn artra examen had gedaan. Het was leuk om mezelf op deze manier in mijn vak te verdiepen. De finale was fantastisch! Ik vond het een leuke ervaring om met andere bureaus te praten over het vak. Daarnaast natuurlijk leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Meedoen aan de verkiezing heeft me een stukje extra bevestiging en zelfvertrouwen opgeleverd. Je weet wel dat je je vak kunt uitoefenen en dingen beheerst maar toch als je meedoet denk je: ‘ik sta hier toch maar even!’

 

>