Deelnemers aan het woord: ‘De opleiding spoort je aan om je te onderscheiden als recruiter’

Denise Brijan 8 juni 2020 5 min
Categorieën: Interview, Opleiding & Ontwikkeling

Er zijn veel verschillende redenen om een opleiding te gaan doen. Zo hebben de deelnemers aan de opleiding Recruitment Professional diverse achtergronden. Daarom laten we graag deelnemers aan het woord over hun motivatie en hun ervaringen met de opleiding.

Allereerst: Vertel eens iets over jezelf

“Ik ben Marieke Smits, 24 jaar en ik woon in de polder van Sliedrecht. Ik vind het heerlijk om erop uit te trekken in mijn vrije tijd. Het liefst met familie of vrienden. Stadjes bezoeken, naar het strand of een mooi natuurpark bezoeken. Daarnaast ben ik graag sportief bezig. Ik rij geregeld paard en pak graag mijn racefiets om een rondje in de Alblasserwaard te fietsen.”

marieke smits

Marieke Smits

Hoe lang ben je al recruiter?

“Sinds 1 jaar en 3 maanden ben ik nu recruiter bij Cedrah, een ouderenzorginstelling met 7 woonlocaties en ruim 1200 medewerkers. Dit is mijn eerste baan na mijn studie rechten. Ik was bekend met verschillende onderdelen van HR door mijn master Arbeidsrecht, maar recruitment was een heel nieuw vakgebied voor mij. Ook binnen Cedrah bestond de functie van recruiter nog niet zo lang. Het is een echte pioniersfunctie die ik gedeeltelijk naar eigen inzicht mag invullen. Een prachtige uitdaging, maar soms ook ingewikkeld.”

Wat vind je het leukste aan recruiten?

“Het leukste van recruitment vind ik de veelzijdigheid van het vak. In de dagelijkse praktijk houd ik me bezig met zowel marketing, communicatie als HR. Als recruiter geeft het mij voldoening om enerzijds een geschikte kandidaat voor een team te zoeken die dat team versterkt. En anderzijds een kandidaat enthousiast te maken voor het werken in de ouderenzorg. Als de zorg voor ouderen op je lijf is geschreven, krijg je er namelijk zoveel voor terug in je werk. Dit gun ik mensen en het is prachtig om te zien als een sollicitant is aangenomen en helemaal tot zijn of haar recht komt binnen de zorg. Als recruiter verzamel ik deze verhalen om er vervolgens een vlog of artikel over te maken.”

Wat heeft je doen besluiten de opleiding Recruitment Professional te volgen?

“Het vak recruitment was helemaal nieuw voor mij. Tijdens mijn studie ben ik geregeld in aanraking gekomen met recruiters, en hun werk maakte mij enthousiast. Dit en de combinatie met HR heeft mij doen besluiten om de wereld van recruitment in te duiken. Omdat recruitment zowel voor mij als voor mijn werkgever nieuw was, hebben we besloten dat een opleiding wenselijk is. We kwamen al snel uit op de opleiding Recruitment Professional. Deze opleiding bevat namelijk bijna alle aspecten van het recruitmentvak waar ik in de praktijk mee te maken heb. Ook de insteek van de opleiding sprak mij aan. Om allereerst te beginnen bij jezelf en wie jij bent en vandaaruit te werken aan jouw rol als recruiter.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Het eerste woord wat me te binnen schiet is: inspirerend. Elke les begonnen we met inspirerende voorbeelden over het onderwerp dat die dag aan de beurt was. Vervolgens kregen we les, adviezen en tips. Tijdens het tweede gedeelte pasten we datgene wat we geleerd hadden toe binnen onze eigen organisatie of werk. Deze aanpak werkt erg goed! Door het geleerde gelijk toe te passen, word je gedwongen creatief na te denken over de mogelijkheden binnen jouw werk. De kritische vragen vanuit de trainers heb ik als erg waardevol ervaren. Dit stemt je tot nadenken. Omdat de opleiding zo breed is opgezet, is het lastig alles gelijk toe te passen binnen mijn werk. Cedrah is namelijk een grote organisatie en ik ben de enige recruiter. Desondanks merk ik dat ik stapje voor stapje onderdelen van de opleiding kan toepassen binnen mijn werk.”

Wat vond je het meest interessant en waarom?

“De meest interessante module vond ik het doelgericht interviewen. We kregen les hoe we het beste sollicitatiegesprekken konden aanpakken. De hoofdregel was: doorvragen om tot de kern en de waarheid te komen. Ik werd me ervan bewust hoe snel ik bepaalde dingen voor waar aanneem. Door verder te vragen naar bijvoorbeeld een bepaalde eigenschap kun je tot een heel andere conclusie komen. Ik merk dat ik de tips die ik tijdens deze module gekregen heb, vaak toepas in mijn gesprekken met sollicitanten. Het valt me op dat veel mensen het niet gewend zijn om diep na te denken over hun motivatie voor het kiezen voor een bepaalde baan of over hun eigenschappen. Een goed gesprek hierover wordt echt gewaardeerd en ik merk dat ik de sollicitanten hiermee kan helpen.”

Met welk onderwerp ben je in de praktijk het meeste bezig?

“Binnen Cedrah zijn we bezig met het verbeteren van het onboardingstraject om nieuwe medewerkers te binden aan de organisatie. De candidate experience is hier een belangrijk onderdeel van. Dit begint al bij het wervingsproces. Ik geef hier dan ook extra aandacht aan. Vanuit de ogen van een kandidaat kijk ik kritisch naar het wervingsproces en de inwerkperiode. Dit heeft ervoor gezorgd dat we een maatjestraject zijn begonnen binnen de locaties waarin een medewerker wordt gekoppeld aan een nieuwe medewerker.

Daarnaast houd ik mij geregeld bezig met videocontent. Hoe kunnen we de verhalen vanuit de organisatie en onze medewerkers op een inspirerende manier gebruiken in onze wervingscampagnes? Een voorbeeld hiervan is onze reservistencampagne. Aan het begin van de coronacrisis hebben wij een oproep gedaan je aan te melden als reservist in de zorg bij Cedrah. Deze reservisten worden ingezet op locaties waar extra personeel nodig is vanwege besmettingen met het virus. Er hebben zich ruim 100 reservisten aangemeld! Van drie ingezette reservisten hebben wij filmpjes gemaakt waarin ze uitleggen waarom ze zich hebben aangemeld als reservist en hoe het is ingezet te worden in deze crisistijd. Dit zorgt voor mooie verhalen die hopelijk weer anderen inspireren zich aan te melden als reservist.”

Zou je de opleiding Recruitment Professional aanraden aan andere recruiters?

“Ja, voor zowel beginnende als gevorderde recruiters. Voor beginnende recruiters is deze opleiding een goede basis voor hun loopbaan en bovendien inspirerend om de eigen creativiteit toe te passen. Voor gevorderde recruiters is deze opleiding een aansporing om zich te onderscheiden als recruiter. Het helpt je bij je werkzaamheden en geeft je nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan.”

>