ChatGTP maakt (uitzend)werk beter en leuker

Marco Hendrikse 18 april 2023 2 min
Categorieën: Recruitment, Uitzendbranche

Marco Hendrikse schreef voor Reflex, het magazine voor ABU-leden, een column over ChatGTP. Deze column verscheen in de maart-editie van 2023. 

ChatGTP maakt (uitzend)werk beter en leuker

ChatGTP, het klinkt als een goedkope datingtool, maar voor uitzendorganisaties zou het wel eens hét hulpmiddel van de toekomst kunnen zijn. ChatGPT is namelijk een chatbot die – volgens eigen zeggen – ‘op mensachtige wijze antwoord geeft op vragen.’ De chatbot maakt gebruik van een kunstmatig intelligentie-algoritme dat gebaseerd is op natuurlijke taalverwerking.

Ah, artificiële intelligentie (AI). De ver-van-mijn-bed-show dus? Geenzins! AI zit namelijk al in heel veel toepassingen die we dagelijks gebruiken. Als je een zoekmachine gebruikt personaliseert en rangschikt AI de zoekresultaten. Siri en Alexa gebruiken het om gesproken zoekopdrachten te herkennen. Navigatietools zoals Google maps gebruiken AI om de beste route te berekenen. Die mooie muziekjes en interessante filmpjes die Spotify en YouTube je voorschotelen? AI. Je hebt dus, al is het wellicht ongemerkt, dagelijks met AI te maken.

ChatGTP kan vrijwel elke vraag beantwoorden. Oók die van uitzendprofessionals. De AI-tool kan bijvoorbeeld helpen bij het bedenken van sollicitatievragen. Stel dat een kandidaat solliciteert op een functie waar een intercedent niet zoveel kaas van gegeten heeft. De opdracht aan ChatGTP: ‘Welke tien sollicitatievragen kan ik stellen aan een kandidaat die solliciteert op de functie van administratief medewerker en waarbij ervaring met SAP gewenst is?’ Binnen een paar seconden heb je de voorbeeldvragen. ChatGTP kan ook helpen bij het schrijven van een vacaturetekst of je kunt vragen een bestaande tekst aantrekkelijker te herschrijven. Een andere opdracht: ‘Schrijf een verleidelijke e-mail aan een kandidaat teneinde deze over te halen te solliciteren op een functie als hovenier.’ Wil je onmiddellijk weten wat een junior automonteur gemiddeld verdient? Je raadt het al: vraag het ChatGPT.

Wie niet helemaal tevreden is over het resultaat, klikt eenvoudigweg op ‘try-again’ en krijgt een nieuwe variant. Probeer het vooral uit!

ChatGPT gaat de intercedent niet vervangen. Maar de tool kan er wel voor zorgen dat deze veel effectiever en efficiënter wordt. En dus tijd overhoudt voor zaken die een chatbot niet kan. Voorwaarde is uiteraard wel dat je als mens altijd kritisch blijft nadenken en -lezen en indien nodig aan de resultaten een eigen draai geeft. ChatGPT is namelijk zeker nog niet perfect

‘Mensachtig’ of juist kunstmatig, wat maakt het uit, de chatbot heeft de potentie om werk van uitzendprofessionals beter en leuker maken!

>