Back to the office: tips voor een soepele transitie

Denise Brijan 28 juni 2021 3 min
Categorie: On- en offboarding

Het heeft 16 maanden (!!) mogen duren, maar eindelijk is het zo ver: het thuiswerkadvies komt te vervallen. Sommigen gingen al af en toe een dagje naar kantoor, maar anderen moeten weer wennen aan werken in een kantooromgeving. Er zijn veel mensen, je kan niet tussendoor een pakketje in ontvangst nemen en misschien moet je je werkplek wel opnieuw inrichten. En wat dacht je van de medewerkers die aangenomen zijn tijdens het thuiswerken? Zij zullen al helemaal ‘opnieuw’ moeten onboarden (re-onboarding).

Gemengde gevoelens

Na al die maanden thuiswerken, verlangen velen er ook wel naar om weer vaker naar kantoor te gaan. Maar niet iedereen is enthousiast. Sommige werknemers vinden het nog steeds een risico om weer dagelijks met het openbaar vervoer te gaan en 8 uur op een dag dicht bij anderen te zitten. En na zo’n lange tijd online werken, ben je misschien wel gewend geraakt aan je nieuwe dagelijkse routine. Opeens kom je weer met meer mensen in aanraking en waarschijnlijk moet je extra tijd incalculeren voor woon-werkverkeer. Misschien moet je weer wennen aan hoe je omgaat met een groep. Dat kan stress opleveren.

Voordelen van weer naar kantoor gaan

We zijn er het afgelopen jaar massaal achter gekomen dat thuiswerken grote voordelen heeft: je hebt geen reistijd, je hebt meer flexibiliteit met je werkuren en misschien kon je je ook wel beter focussen. Veel organisaties zijn daarom ook bezig om uit te zoeken of er een hybride model mogelijk is, waarbij je een gedeelte van de week op kantoor werkt en een vast gedeelte thuis.

Maar de terugkeer naar kantoor heeft ook zo z’n voordelen. Op kantoor werken maakt het gemakkelijker om sociale relaties op te bouwen en vermindert het gevoel van eenzaamheid die sommige werknemers hebben ervaren tijdens de lockdown. Daarnaast is er een veel duidelijkere grens tussen werk en privé wanneer je aan het eind van de werkdag de deur van het kantoor achter je dicht trekt en de reis huiswaarts maakt.

Tijd om te wennen

Verandering kost tijd. De een went sneller dan de ander, maar iedereen zal z’n huidige routine moeten aanpassen. Het is daarom belangrijk om jezelf die tijd te gunnen. Voel je dan ook niet schuldig als je minder enthousiast bent om weer terug op kantoor te zijn. Hoe lang het duurt om weer te wennen aan werken op kantoor, verschilt van persoon tot persoon. Dit kan variëren van gemiddeld drie weken tot drie maanden.

Opnieuw onboarden nieuwe medewerkers

Misschien zijn tijdens de lockdown nieuwe medewerkers gestart. Zij hebben, als het goed is, al een onboardingprogramma achter de rug. Maar als zij veel vanuit huis hebben gewerkt, zal het nieuw voor hen zijn om met het hele team samen te zijn. Vaak kennen zij collega’s alleen via zoommeetings. Het is daarom een goed idee om een onboardingplan voor hen te maken, en zowel de nieuwe medewerker als de rest van de collega’s daarin mee te nemen.

Hoe help ik mijn medewerkers met een soepele transitie?

  • Houd er rekening mee dat iedereen anders hiermee om gaat
  • Voer met iedere medewerker een individueel gesprek om erachter te komen hoe hij of zij de transitie van thuis naar kantoor ervaart en waar je eventueel mee kan helpen.
  • Bereid jouw medewerkers voor op de terugkeer. Het zal waarschijnlijk niet meteen weer zo zijn als anderhalf jaar geleden. Maak een plan hiervoor.
  • Kijk of je coaching of training kan bieden ter ondersteuning

Veel mensen zullen het dus fijn vinden om weer naar kantoor te mogen. Maar het is belangrijk om daarin te ondersteunen. Om je hiermee te helpen heeft artra een gratis microlearning ontwikkeld, om de overgang naar de werkplek soepel te laten verlopen.

Terug naar kantoor, en nu?!

artra heeft deze gratis microlearning ontwikkeld ter ondersteuning voor de terugkeer naar kantoor

Start nu met de microlearning!

>