6 skills die jou vandaag al een betere leidinggevende maken

Lianne Brouwer 8 juli 2025 5 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Leiderschap anno nu? Dat is niet  langer alleen maar controleren, maar vertrouwen geven. Het vraagt om vaardigheden die je elke dag kunt inzetten. En het mooie is: die vaardigheden kun je ontwikkelen! In deze blog vind je 6 essentiële skills die jou helpen groeien als leidinggevende. Mét praktische tips om er vandaag al mee te starten.

Situationeel leiderschap: aanvoelen wat je team nodig heeft

Er is niet één manier van leidinggeven die altijd werkt. Wat een teamlid nodig heeft hangt af van zijn of haar ervaring, motivatie en zelfvertrouwen. Het geheim van succesvol leiderschap? Aanvoelen wat jouw team écht nodig heeft. Niet iedereen werkt hetzelfde, en met situationeel leiderschap speel jij daarop in. Maar hoe bepaal je wat een teamlid nodig heeft? Het 4-S model voor situationeel leiderschap kan je hierbij helpen. Daarmee kijk je naar de bekwaamheid en bereidheid van je teamlid, en kies jij vervolgens de rol die past:

  • Sturend: duidelijk uitleggen en sturen
  • Coachend: motiveren en feedback geven
  • Ondersteunend: ruimte geven en actief luisteren
  • Delegerend: vertrouwen geven en loslaten

Wie deze stijlen beheerst, én weet wanneer je welke inzet, haalt nog meer uit zijn team.

Gespreksvaardigheden: de juiste toon in elk gesprek

Leidinggeven is communiceren. Of het nou gaat om een compliment, kritische noot of een lastige boodschap: jouw woorden maken het verschil.
Tegelijkertijd draait het niet alleen om wat je zegt, maar vooral om hoe je het zegt. Hoe kom je over? Luister je actief? Voelt de ander zich echt gezien en begrepen? Er zijn verschillende gespreksvormen die jij als leidinggevende onder de knie moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Loopbaangesprekken
  • Instructiegesprekken
  • Feedbackgesprekken
  • Informele gesprekken

Elk gesprek vraagt iets anders van jou als leidinggevende, maar één ding hebben ze gemeen: het begint allemaal met goed luisteren, doorvragen, en je eigen oordeel even parkeren.

Besluitvaardigheid: knopen durven doorhakken

Als leidinggevende moet je vaak knopen doorhakken, en dat is niet altijd even makkelijk! Niet alles is zeker, en twijfel, verschillende belangen en onduidelijke informatie kunnen de beslissing lastig maken. Toch is besluitvaardigheid essentieel. Je team rekent erop dat jij de richting aangeeft. Een goede afweging is belangrijk, maar eindeloos wikken en wegen werkt remmend.

Maar besluitvaardig zijn houdt niet in dat je alles zelf moet bepalen. Het betekent dat je een beslissing durft te nemen op basis van de informatie die er is. Je kan input vragen waar nodig, maar je blijft helder over wie de uiteindelijke keuze maakt. Heb je een keuze gemaakt? Blijf achter je beslissing staan, maar leg vooral uit waarom je iets doet. Zo creëer je draagvlak binnen je team, en je voorkomt ruis.

Jonge, lachende zakelijk uitziende vrouw als symbool voor een zelfverzekerde leidinggevende

Omgaan met weerstand: begrijp wat eronder zit

Een stilte die iets te lang duurt, een opgetrokken wenkbrauw, of een ‘ja, maar…’. Weerstand. Elke leidinggevende krijgt ermee te maken, maar dit is niet erg! Weerstand is geen tegenwerken, maar een teken dat er iets niet helemaal duidelijk is, of dat er iets schuurt. Het is aan jou om op zo’n moment open het gesprek aan te gaan. Geef aan wat je ziet, en vraag echt door. Niet om meteen tot een oplossing te komen, maar om helder te krijgen wat er écht speelt. Dit is niet altijd makkelijk, maar: als je weerstand serieus neemt, voelt je team zich gehoord, en buigt de weerstand om naar betrokkenheid.

Motiveren en inspireren: haal het beste uit je team

Een gemotiveerd team ontstaat niet vanzelf. Een compliment op z’n tijd doet al veel, maar echte motivatie gaat verder dan dat. Dat komt voort uit autonomie, uitdaging, en het gevoel dat je werk ertoe doet. Als leidinggevende heb je hier een grote rol in. Jij ziet waar iemand door opbloeit, of waar iemand juist op afhaakt. Jij zorgt ervoor dat je team zich betrokken voelt bij het grote geheel.
Wat kan jij hierin doen?

  • Ontdek waar iemand energie van krijgt;
  • Laat zien wat iemands bijdrage oplevert;
  • Geef de ruimte om het werk op een eigen manier te doen;
  • Stimuleer ontwikkeling (in kleine, én grote stappen).

Uiteraard is er geen ‘one size fits all’ aanpak. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Houd daarom altijd een vinger aan de pols. Niet alleen tijdens feedbackgesprekken, maar ook tussendoor.

Feedback geven en ontvangen: leer samen groeien

Feedback geven hoort erbij als je leiding geeft. Je wil je team het allerbeste uit zichzelf laten halen. Maar feedback geven blijft toch vaak spannend! Je wil niet per ongeluk iemand kwetsen, of iets zeggen waardoor iemand dichtklapt.
Goede feedback gaat niet over de persoon, maar over iemands gedrag, of manier van werken. Je wil iemand naar een hoger niveau brengen met jouw feedback. Daarom is het belangrijk om constructief feedback te geven. Een hulpmiddel hierbij kan de 4G methode zijn:

  • Gedrag: welk gedrag heb je gezien?
  • Gevoel: welk gevoel roept dit gedrag op?
  • Gevolg: wat is het gevolg van het gedrag?
  • Gewenst gedrag: welk gedrag wil je in de toekomst zien?

Dit houdt het gesprek constructief en duidelijk. Feedback ontvangen is misschien wel de krachtigste skill van allemaal. Door te vragen wat jij kunt verbeteren, laat je zien dat groei een gezamenlijk doel is. Je laat zien dat feedback iets is wat je samen doet. Niet om af te rekenen, maar om beter te worden.

Leiderschap is geen eindpunt, maar een reis

Wat vooral belangrijk is voor goed leiderschap? Je moet bereid zijn om te leren. Door te investeren in je leiderschapsvaardigheden, investeer je niet alleen in jezelf, maar ook in je team en de organisatie. Ben jij enthousiast over deze tips, en wil je hiermee écht aan de slag? In onze training Leadership Skills leer je hoe je dit toepast in de praktijk. Schrijf je in, en zet de stap naar sterker leiderschap!

>