4 voorbeelden van recruitment marketing om je te inspireren
Denise Brijan14 december 20205 min
Categorie: Recruitment
Laatst gewijzigd op: 29 juni 2023
Met recruitment marketing kun je heel efficiënt een baan, organisatie of branche op originele manier onder de aandacht brengen bij een relevante doelgroep. Wij hebben een aantal inspirerende voorbeelden van recruitment marketing verzameld. En daar kun je van leren.
Er zijn verschillende redenen om recruitment marketing in te zetten. Bijvoorbeeld om een specifieke vacature te vervullen of een volledige organisatie in the picture te zetten als werkgever. Vaak wordt recruitment marketing in de vorm van een (online) campagne ingezet.
Groeien door groen – Dagje meekijken
Je kunt recruitment marketing ook inzetten om een beroepsgroep te promoten. Dat kan heel handig zijn als bijvoorbeeld jouw organisatie gespecialiseerd is in een specifieke branche. “Groeien door groen” is zo’n campagne die op één branche is gericht: de groensector. Voor deze campagne zijn een aantal video’s geproduceerd, waarin een groenspecialist een kijkje geeft in zijn werkdag. Dit is het verhaal, de storytelling, waar de doelgroep in meegenomen wordt. In onderstaande video zien we hovenier Guus die de voortuin van tuinliefhebber Margreet onder handen neemt. In het filmpje vertellen ze wat er zo leuk is aan het vak en wat je nodig hebt om als hovenier te kunnen werken. En ook leuk: je wordt meegenomen in het hele proces van het aanleggen van een tuin.
Een kleine kanttekening: dit filmpje staat niet op zichzelf. Je hebt de bijbehorende website groeiendoorgroen.nl nodig om de context van dit filmpje te begrijpen. Nu is niet duidelijk voor de kijker wat er van hem of haar wordt verwacht te doen, namelijk vacatures of opleidingen bekijken om in het groen te gaan werken. Als je een video in wilt zetten in je recruitment marketing, moet je altijd zorgen dat er een ‘call-to-action’ in zit. Welke actie wil je dat de kijker onderneemt? Dit kan bijvoorbeeld zijn om naar een website te gaan, een specifieke pagina met meer info te bekijken of zich ergens voor in te schrijven.
Die call-to-action zit er bij dit filmpje van de Jumbo wel in. De supermarktketen heeft recruitment marketing ingezet op jongeren die een bijbaan zoeken. Dit heeft Jumbo gedaan door middel van een serie filmpjes. Jumbo heeft ervoor gekozen om influencers Bram Krikke en Stefan de Vries in te zetten. Dat past goed bij de beoogde doelgroep van deze campagne: jongeren die een bijbaantje zoeken. De campagne bestaat uit een reeks van acht video’s, waarin beide influencers challenges voltooien. Jumbo speelt zelf maar een kleine bijrol: een team van medewerkers wordt ingezet om de challenges te voltooien en er zijn winkelmandjes van de Jumbo te zien. Er wordt met geen woord gesproken over werken bij de Jumbo: hoe leuk het wel niet zou zijn om bij Jumbo te werken of dat er een lekker zakcentje mee verdiend wordt. Jumbo zet puur in op imago en bekendheid.
Pas aan het einde van het filmpje wordt de oproep gedaan om ook deel te worden van het Jumbo-team. Jumbo had namelijk zo’n 1300 vacatures voor bijbanen open staan. Het laatste filmpje in de reeks trok zo’n 130.000 views. Oftewel, als één op de honderd kijkers van de filmpjes aangenomen zou worden, dan zijn al die vacatures vervuld.
Ook deze campagne van het Ministerie van Onderwijs is gericht op een hele beroepsgroep. Alle leraren, van basisschoolleraren tot docenten op het mbo, worden in deze campagne aangesproken. Ze richten zich met de campagne sterk op de verschillende kanten van hun vak. Als leraar laat je je leerlingen niet alleen blokken, je draagt ook sterk bij aan hun groei naar volwassenheid. Leraren spelen nu eenmaal een grote rol in het leven van kinderen. Dit komt ook in het filmpje terug. Meerdere leerlingen vertellen hierin wat de docent ze heeft geleerd die dag. De antwoorden variëren van kennis, zoals het alfabet, tot levenslessen als ‘ik ben goed zoals ik ben’.
Bij deze recruitment marketingactie is slim ingezet op de mogelijke drijfveren van deze doelgroep. Je laat de diversiteit zien van het lesgeven om zo een grotere doelgroep aan te spreken. Hierop inspelen kan ook voor andere maatschappelijke functies erg effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een andere lastige branche om voor te werven, zoals de zorg.
Betaaldienst Mollie had begin 2019 nog weinig bekendheid, waardoor Mollie moeite had om functies in te vullen en veel geld kwijt was aan recruitmentbureaus. Het bedrijf besloot recruitment marketing en employer branding in te zetten. Recruitment marketeer Tomás Haviar, die vorig jaar genomineerd was voor Meest Invloedrijke Recruiter, speelde hier een belangrijke rol in. Het resultaat? Duizenden volgers meer op LinkedIn, een actieve Instagrampagina met veel meer volgers en het belangrijkste: meer kandidaten die er graag wilden werken.
Met een video onderscheidde Mollie zich als een unieke en authentieke werkgever. In het filmpje zag je een watergevecht tussen de medewerkers van Mollie op een uitzonderlijk warme zomerdag. Een grote groep echte Mollie-medewerkers is in beeld, volledig gehuld in Mollie-merchandise. Het opvallende aan deze video is dat er niets wordt verteld over het bedrijf. Het doel van deze video is om de cultuur van Mollie weer te geven: speels, fanatiek en hecht.
Er zijn dus verschillende strategieën binnen recruitment marketing. De strategie die je kiest hangt natuurlijk af van wie je ermee aan wilt spreken en wat je ermee wilt bereiken. Gaat het om bekendheid of wil je vacatures invullen? En de aanpak die je kiest moet natuurlijk wel passen bij de ziel van de organisatie.
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Vul kortingscode “december5” in op de laatste stap van het inschrijfformulier voor 5% korting.
Om te vieren dat wij dit jaar weer meer dan tienduizend uitzendprofessionals en recruiters hebben geholpen in iedere fase van hun loopbaan, ontvang je van 1 t/m 31 december5% korting op alle trainingen en opleidingen.