Waar let je op bij het voeren van een sollicitatiegesprek?

27 februari 2019 2 min
Categorie: Recruitment

Waar let jij op als je een sollicitatiegesprek voert? Kijk je naar iemands cv, of juist naar de indruk die iemand maakt als hij of zij binnenkomt? De kleur van de stropdas, of de kleur in de loopbaan? De vragen die zij heeft voorbereid of de vragen die volgen na het gesprek? We vragen het aan Ellen van Hierden, directeur van artra. Haar antwoord zal je wellicht verbazen!

Vereiste voorbereiding
Je kunt je tot op zekere hoogte voorbereiden wanneer je een sollicitatiegesprek gaat voeren. Natuurlijk neem je het cv en de sollicitatiebrief goed door. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een kleine online backgroundcheck doen en een referentie opvragen bij een ex-werkgever of collega. Tot slot kun je je vragen goed voorbereiden en een checklist opstellen die je naast het gesprek houdt. Daarna is het aan de kandidaat om een goede eerste indruk te maken. Waar ga jij op letten op het moment dat je de deur voor de sollicitant opent?

Zorg voor verzorging
‘Ik kijk altijd naar iemands schoenen!’ Aldus Ellen. ‘De manier waarop iemand zijn schoenen verzorgt zegt veel over de zelfzorg. Als iemand met vieze of kapotte schoenen op een sollicitatiegesprek verschijnt, kun je jezelf afvragen hoe goed hij voor zichzelf zorgt. Zelfs als hij er verder verzorgd uitziet. Natuurlijk is het ook belangrijk dat iemands cv aan de gestelde eisen voldoet, en dat de sollicitant op tijd bij het gesprek aansluit. Schoenen zijn daarnaast een groot deel van de eerste indruk die je maakt. En precies dat wordt regelmatig vergeten!’

Succes met schoenen
Als je solliciteert dan solliciteren jouw schoenen met je mee! Een schone schoen zou dus zomaar het verschil kunnen maken tussen een sollicitatie succes of afwijzing. Dus de volgende keer dat je een sollicitatiegesprek voert, weet jij waar je op moet letten!

Waar let jij op als je een sollicitatiegesprek voert? Laat het ons weten in de comments.

Bron: Sollicitatie dokter, GOC

>