Nieuwe uitzend-cao? Update artra opleidingen!

Willy de Kreij 12 augustus 2019 2 min
Categorieën: artra nieuws, Uitzend-cao

Nieuwe uitzend-cao?
Update artra opleidingen!

Na fikse onderhandelingen is het er dan toch van gekomen: Eén nieuwe uitzend-cao per 30 december 2019, door ABU en NBBU gezamenlijk afgesloten met werknemerspartijen FNV, CNV, LBV en de Unie. Een behoorlijke mijlpaal in de geschiedenis van de flexbranche, een flexgeschiedenis waarvan artra als opleider al even lang deel uitmaakt.

Duur uitzendovereenkomst en rechtspositie

Eén van de in onze ogen belangrijkste wijzigingen gaat over de duur van de uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding in fase A/1-2. Het is nu mogelijk om korte repeterende uitzendcontracten af te sluiten die steeds stilzwijgend worden verlengd. Dat is straks niet meer mogelijk, omdat een tweede overeenkomst zonder uitzendbeding een minimale duur van vier weken moet hebben. Een andere cruciale wijziging betreft de rechtspositie van de uitzendkracht bij opvolgend werkgeverschap binnen een concern. Deze laatstgenoemde wijziging wordt al – tezamen met nog een aantal andere artikelen – per 1 respectievelijk 2 september 2019 van kracht in zowel de ABU-cao als de NBBU-cao.

Niet alleen de cao, ook de WAB

Daarnaast verandert het arbeidsrecht ingrijpend door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) met directe ingang op 1 januari 2020, slechts twee dagen later dan de nieuwe uitzend-cao.
Zoals iedereen van ons gewend is, wordt er achter de artra-schermen keihard gewerkt om de wijzigingen zorgvuldig en op tijd in alle lesmaterialen te verwerken. Ook alle trainers worden bijgepraat over de recente ontwikkelingen.

We denken mee

En dat niet alleen. Omdat we diep in de materie zitten én onze klanten heel goed kennen, weten we in dit soort situaties haarfijn wat er nog meer nodig is. We zijn in staat om tijdig nieuwe trainingen, worskhops, webinars, masterclasses, consultancydiensten, pop-ups, e-learning en opleidingen te ontwikkelen, zodat iedereen gelegenheid heeft om zich voor te bereiden op de wijzigingen en waar nodig andere – strategische – keuzes te maken.

De opties in het kader van de komende wijzigingen:

Maatwerk

Naast deze open inschrijvingen bestaat de mogelijkheid om een van deze opties maatwerk te maken voor jouw organisatie. De accountmanagers van artra staan je graag vrijblijvend te woord.

SEU

Alle cursisten die op dit moment deelnemen aan een van onze opleidingen, waarin de cao- en wetswijzigingen relevant zijn, worden binnenkort apart geïnformeerd. Ook over de gevolgen die dit heeft met betrekking tot het SEU-examen. De SEU verstrekt als onafhankelijke Stichting Examens Uitzendbranche, ook zelf voorlichting op haar website www.seu.nl.
Willy de Kreij

Willy heeft jaren als trainer/adviseur gewerkt in de flexbranche. Nu ontwikkelt ze trainingen voor artra en werkt ze als HR-professional. “Het is fantastisch om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling, de professionalisering én het succes van deze kleurrijke organisatie!”

>