Een belangrijke deadline nadert. De druk loopt op. Iemand met specifieke kennis is nú nodig. Dus bel je je netwerk of schakel je een bureau in. Binnen een week staat er al iemand op de stoep. Lekker snel geregeld. Toch?
In de praktijk is extern inhuren meer dan ‘even iemand regelen’. Wie zorgt voor een heldere opdracht? Welke contractvorm moet er gebruikt worden? Hoe voorkom je risico’s rondom schijnzelfstandigheid en privacywetgeving? Zonder regie, duidelijke afspraken, en kennis van de risico’s kan een snelle oplossing een duur probleem worden.
Professioneel inhuren begint met één ding: duidelijkheid. Wat heb je precies nodig, waarom, en voor hoelang? Zonder die basis loop je het risico om wel snel te schakelen, maar zonder richting. Daarna volgt de keuze: ga je voor een ZZP’er, een uitzendkracht of een detacheerder? Zet alle overwegingen op een rijtje, en bepaal wat het beste past bij jouw situatie en organisatie.
Professioneel inhuren vraagt om duidelijke rollen en samenwerking tussen de betrokken partijen. Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van een goede, duidelijke opdracht? Wie bewaakt de wetgeving? En wie begeleidt de externe gedurende de opdracht? Het gebeurt nog wel dat deze verantwoordelijkheden tussen de wal en het schip vallen. HR denkt dat recruitment het regelt, recruitment verwacht input van de manager, en de manager handelt op gevoel. Hierdoor komen er haperingen in het proces, en neemt het risico op fouten toe.
Denk aan een organisatie waarin een externe werd ingehuurd voor een IT-project. De manager heeft alles ‘even snel’ geregeld, en is blij dat het gat zo snel is opgevuld. Hierbij vergat hij alleen af te stemmen met HR over het tarief en de looptijd. Het resultaat? Gedoe over de factuur, een contract dat niet op orde was, en onduidelijkheid bij de externe. Dit was allemaal eenvoudig te voorkomen.
De oplossing? Eén regisseur die het proces bewaakt. Die helderheid brengt in rollen, verantwoordelijkheden en wetgeving. Zo maak je van extern inhuren een gedeelde én gedragen aanpak.
Veel interne inhuur is nog steeds ad hoc. Er ontstaat een gat, en dat moet snel gevuld. Maar organisaties die vooruitkijken, en willen bouwen aan flexibiliteit kijken verder. Zij bouwen aan een netwerk van betrouwbare partners, en maken data-gedreven keuzes over hun inhuurbehoefte en de kosten. Zo ben je niet alleen voorbereid op een volgende piek of acute vraag, maar maak je inhuur onderdeel van je strategie.
Hoe werk je toe aan strategisch inhuren? We zetten een aantal tips op een rijtje:
– Leg vast op welke functies je wel of niet extern wil inhuren;
– Ontwikkel heldere kaders voor tarieven, looptijden, inzetduur en leverancierskeuze;
– Leg het eigenaarschap vast (wie is waar verantwoordelijk voor?);
– Gebruik data om patronen te herkennen in de inhuurbehoeften.
Door de externe inhuur slim te organiseren, voorkom je niet alleen risico’s, maar creëer je ook ruimte voor groei. Je kan sneller schakelen bij piekmomenten, tijdelijk specialistische kennis in huis halen, en beter sturen op de kosten. Ook wordt de samenwerking tussen HR, recruitment en management versterkt, omdat iedereen weet wat er van ze verwacht wordt. Hierdoor loopt het proces soepeler en krijg je matches die echt bij jouw organisatie passen!
Externe inhuur lijkt soms simpel, maar het vraagt om regie en bewuste keuzes. Heb je dit op orde? Dan wordt flexibel werken geen noodgreep meer, maar een slimme zet voor de toekomst. Ben je klaar voor meer regie? Bekijk onze training “Professioneel inhuren van externe arbeid” en zet de eerste stap.