STAP-budget: een opleiding of training van artra volgen met subsidie

Vanaf 1 maart 2022 kan iedereen met een relatie tot de arbeidsmarkt maximaal €1000 subsidie aanvragen voor het volgen van een opleiding of training. Ja, iedereen kan gebruik maken van dit STAP-budget. Jij dus ook!

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. De regeling is bedoeld om iedereen een gelijke kans te geven op scholing. Jaarlijks is €218 miljoen beschikbaar, zodat per jaar 200.000 tot 300.000 personen gebruik kunnen maken van deze subsidieregeling. Maar op=op. Het is dus zaak om er snel bij te zijn, zodat je profiteert van dit aantrekkelijke voordeel!

Wie komt in aanmerking voor de subsidie?

Iedere persoon die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan een STAP-budget aanvragen Je moet tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd zijn en momenteel geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen ontvangen. Ook als je werkloos bent of (zelfstandig) ondernemer kom je in aanmerking voor de subsidie.

Hoe hoog is het subsidiebedrag?

Je kunt maximaal €1000 subsidie aanvragen. Je hoeft dit bedrag niet voor te schieten.

Onder de subsidie vallen ook (eventuele) examenkosten (indien bij de opleiding of training vermeld) en studiematerialen, inclusief btw. Echter, steeds tot een bedrag van maximaal €1000. Kost de opleiding of training waarvoor je je inschrijft meer dan €1000 dan sturen we je een factuur voor het bedrag boven de €1000. Deze kun je zelf betalen of bijvoorbeeld je werkgever als je daar afspraken over hebt gemaakt.

Let op: op de site van artra zijn alle prijzen exclusief 21 procent btw!

Voorbeeld

Volg je een training die minder dan €1000 kost, dan ontvang je dat bedrag als subsidie. Voorbeeld: je schrijft je in voor de training Gesprekstechnieken. Deze kost €545, exclusief btw. Inclusief btw is dit €659,45. Dit is het bedrag dat je aan subsidie ontvangt. Dit bedrag wordt na goedkeuring van je subsidieaanvraag door het UWV overgemaakt op de rekening van artra. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanvragen van  STAP-budget?

Het jaarlijks beschikbare budget van €218 miljoen wordt verdeeld over zes aanvraagtermijnen (5 in 2022). De eerste termijn start dus op 1 maart 2022 en duurt twee maanden. Als het subsidiebudget voor deze periode is uitgeput, worden aanmeldingen niet meer toegewezen. Je zult dan in de volgende aanvraagtermijn een nieuwe subsidieaanvraag bij het UWV moeten doen.

Het UWV heeft na het ontvangen van je aanvraag (zie ook hiernaast) vier weken om te beslissen over jouw subsidieaanvraag. De opleiding of training waar je de subsidie voor aanvraagt mag daarom niet binnen vier weken na aanvraag starten. Echter, deze moet wèl starten binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Als bijvoorbeeld het STAP-budget wordt aangevraagd in het aanvraagtijdvak maart-april, dan moet de scholingsactiviteit uiterlijk op 31 juli starten.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Vanaf 1 maart 2022 kun je je via onze website aanmelden voor trainingen en opleidingen met STAP-budget. Kies eerst de training of opleiding die je wilt volgen en ga naar het inschrijfformulier. Daar kun je aangeven dat je wilt ‘aanmelden met STAP-budget’. Je ontvangt dan van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je op de site van het UWV, via het STAP-portaal, subsidie aanvragen. UWV controleert dan of er nog voldoende geld in de subsidiepot zit voor de betreffende aanvraagtermijn, of de opleiding of training tijdig start en of deze überhaupt voor subsidie in aanmerking komt (bij artra is dat dus het geval). Na goedkeuring door het UWV ontvang je een bevestiging. Ook artra ontvangt een bevestiging en kan je inschrijving definitief maken.

Tip: Oriënteer je nu alvast op een passende training of opleiding, zodat je op 1 maart meteen kunt inschrijven en een subsidieaanvraag kunt doen!

Wil jij op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks updates en artikelen over de arbeidsmarkt.