10 tips voor een succesvolle sollicitatie bij uitzenders

Telefonisch of via het beeldscherm voeren van een sollicitatiegesprek is een andere manier van sollicitatiegesprekken voeren dan je misschien gewend bent. Fleur Wendel, trainer en projectmanager, heeft tien tips voor een succesvol telefonisch sollicitatiegesprek.

Tip 1 Weet met wie je praat​

Het is belangrijk om je goed in te lezen. Wat is de missie en visie van de organisatie? Wat voor mensen zoeken ze? Kijk naar alles wat je over de organisatie kan vinden: hun website, sociale media, nieuws, noem maar op. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet wat het inhoudt om intercedent te zijn

Je hebt kans dat jouw gesprekspartner jou ook opzoekt. Kijk daarom nog eens kritisch naar jouw LinkedIn-profiel. Maak je meteen een goede indruk.

Voorbereiden op je speeddate
Sollicitatietips verhaal

Tip 2 Bereid je eigen verhaal voor

De interviewer wil bij een sollicitatiegesprek zo veel mogelijk van jou weten. Je opleiding, werkervaring en vaardigheden natuurlijk, maar ook hoe je bent als persoon. Bijvoorbeeld hoe je bepaalde situaties aanpakt, hoe je werkt in een team of wat je hobby’s zijn. Weet je dit niet precies of vind je het lastig om dit te verwoorden? Vraag eens rond bij vrienden, familie en (ex)-collega’s. Zij weten als geen ander wie jij bent. Het is goed om je eigen verhaal op een rijtje te hebben voor je het sollicitatiegesprek in gaat, want dan hoef je het niet ter plekke te bedenken. En kom je zekerder over.

Tip 3 Bereid een aantal antwoorden voor

Het nadeel van een telefonisch of digitaal sollicitatiegesprek is dat je elkaar niet (volledig) ziet. Als de interviewer jou een vraag stelt waar je even over na moet denken, valt er misschien een ongemakkelijk lange stilte. Raak niet meteen in de stress als dat gebeurt, want dat hoort erbij. En het is ook niet erg. Maar het kan je misschien wel zenuwachtiger maken. Je kan dit voorkomen door voor een aantal gebruikelijke sollicitatievragen een antwoord voor te bereiden, zoals waar je goed in bent, waar je minder goed in bent en waar je jezelf over vijf jaar ziet. Schrijf dit in korte steekwoorden op, want het is absoluut niet de bedoeling dat je antwoorden voor gaat lezen.

Telefoneren
Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Tip 4 Bedenk zelf ook een aantal vragen om te stellen

Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer: dit is niet alleen het moment voor de organisatie om erachter te komen of jij een goede fit bent, maar ook voor jou om te bepalen of jij bij de organisatie zou willen werken. Bereid daarom zelf ook een aantal vragen voor die je aan hén kan stellen. Dit laat ook nog eens zien dat je oprechte interesse hebt. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Wat is de samenstelling van het team?
  • Wat vind je zelf het leukst aan werken voor deze organisatie?
  • Kun je een beeld schetsen van een typische werkdag?

Tip 5 Heb alles bij de hand

Zorg dat je op tijd klaar zit in een rustige ruimte. Ga bijvoorbeeld niet buiten of op een terras zitten, want je hoort altijd omgevingsgeluiden. En dat is storend. Ga zo’n 15 minuten klaar zitten, want hijgend de telefoon opnemen geeft geen goede eerste indruk. Pak een drankje, je cv, motivatiebrief en notitieblok erbij, zodat je je aan je eigen verhaal houdt en tussendoor aantekeningen kan maken. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen afspraken direct na het gesprek hebt gepland. Je wilt natuurlijk niet het gesprek overhaast moeten beëindigen. Daarnaast zijn er nog wat technische dingen die je moet regelen:

  • Een goede verbinding
  • Opgeladen telefoon/laptop of je hebt de lader bij de hand
  • Iedereen in huis weet dat ze jou even niet mogen storen
Alles bij de hand
kauwgum uit

Tip 6 Spuug je kauwgom uit

Ook al kan de interviewer jou niet zien, je komt niet weg met slechte manieren. Vermijd kauwgom, doe geen andere dingen tussendoor en laat jezelf niet afleiden door sociale media of Whatsappjes. De interviewer zal opmerken dat je bent afgeleid. Dat geeft geen goede indruk. Zet daarom je telefoon op stil of ‘niet storen’, zodat je aandacht niet wordt getrokken door binnenkomende meldingen.

Tip 7 Let op je houding

Hoe je erbij zit heeft invloed op hoe je klinkt en overkomt. Je zou bij wijze van spreken een telefonisch sollicitatiegesprek onderuit gezakt op de bank kunnen doen, maar dat is ook te horen in je stem. En je wilt natuurlijk wel enthousiast en geïnteresseerd overkomen. Zorg daarom dat je rechtop zit, glimlacht en kleren draagt die je bij een ‘live’ gesprek ook aan zou trekken. Je voelt je zo meteen een stuk zelfverzekerder. En dat is belangrijk, zeker als je wat zenuwachtig bent voor het gesprek.

Stevig staan - goede houding
Gebruik je stem

Tip 8 Maak goed gebruik van je stem

Bij een telefonisch of digitaal sollicitatiegesprek ben je voornamelijk afhankelijk van je stem. De ander kan jou immers niet of slechts gedeeltelijk zien. Het gaat er niet alleen om wát je zegt, maar ook hóe je het zegt. Denk hierbij aan volume, intonatie, tempo, articulatie en vooral enthousiasme. Het is handig om het gesprek vooraf even met iemand te oefenen. Dit zal je extra helpen om je bewust te worden van hoe je spreekt, zoals te snel praten, mompelen, of stopwoorden gebruiken zoals “um”.

Tip 9 Onderbreek de ander niet

Als je elkaar niet ziet, kan het lastig zijn om aan te voelen wanneer de ander klaar is met praten. Maar te veel onderbreken, geeft een slechte indruk. Een handige tip is daarom om heel even te wachten met reageren op het moment dat je denkt dat de ander klaar is met praten. Dit geldt ook voor digitale sollicitatiegesprekken, want het kan gebeuren dat de verbinding een vertraging heeft.

Stil zijn - telefoon
Doorgroeimogelijkheden intercedent

Tip 10 Vraag feedback

Bij telefonische of digitale sollicitatiegesprekken is het risico hoger dat de ander niet alles goed verstaat, bijvoorbeeld door een storing in de lijn. Probeer daarom af en toe om goede feedback te vragen, want dan weet je of de ander alles goed heeft gehoord. Heb je lef? Vraag dan aan het eind hoe het gesprek ging. Dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Heel veel succes met je sollicitatiegesprek!