Update training uitzend-cao & WAB

De uitzend-cao

Na fikse onderhandelingen is het er dan toch van gekomen: Eén uitzend-cao per 30 december 2019, door ABU en NBBU gezamenlijk afgesloten met werknemerspartijen FNV, CNV, LBV en de Unie. Een belangrijk moment voor de uitzendbranche. Uiteraard moet jij je uitzendkrachten, gedetacheerden en je opdrachtgevers op een professionele manier kunnen informeren over deze cao. En je moet de cao natuurlijk op juiste wijze toepassen. Vrijwel gelijktijdig met de invoering van deze uitzendcao, werd de WAB ingevoerd. Ook deze wet heeft gevolgen voor het werk van de uitzendprofessional.  

Uitzend cao algemeen verbindend verklaard

De minister van SZW heeft de CAO voor Uitzendkrachten per 11 juli 2020 algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat ook al ben je geen lid van de ABU of NBBU je toch de cao moet naleven. 

Alleen in een AVV-loze periode hoeft een uitzendbureau dat geen lid is van de ABU of NBBU de CAO niet toe te passen.

De algemeen verbindend verklaring (AVV) geldt tot en met 31 mei 2021. De brancheverenigingen ABU en NBBU zijn momenteel in onderhandeling met de sociale partners om een nieuwe cao af te sluiten.  

Wat er aan bod komt in de update training uitzendcao & WAB

artra neemt je graag mee in de wijzigingen die met ingang van 1 september 2019 en 30 december 2019 in de ABU-NBBU cao zijn doorgevoerd. De ABU en de NBBU cao houden ieder hun eigen ‘look and feel’. Echter, omdat de basisbeginselen, vanaf 30 december 2019, hetzelfde zijn, combineren wij de ABU en NBBU cao in één training. In deze training maak je kennis met de belangrijkste beginselen van deze cao. De workshop is praktijkgericht, zodat je echt inzicht krijgt hoe de cao-regels in de praktijk uitwerken. Na het volgen van deze workshop ben je (weer) helemaal op de hoogte hoe je de ABU / NBBU cao moet toepassen.

Daarnaast komen in deze update-training de belangrijkste wijzigingen die de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) met zich meebrengt aan de orde. 

Voor wie is de training geschikt?

Deze training van één dag is uitermate geschikt voor iedereen (niet alleen ABU- en NBBU-leden) die snel inzicht wil krijgen in de (gevolgen van) deze uitzendcao en de invoering van de WAB. En hoe deze toe te passen in de dagelijkse praktijk. Wil je alleen aan de slag met de wijzigingen als gevolg van de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, dan is wellicht de e-learning WAB interessant voor jou.

Het (aanvangs-)niveau van deze training is mbo+.

Na afloop van deze training:

 • Ben je in staat om de basisbeginselen van de ABU / NBBU cao toe te passen:
 • Heb je kennis van de belangrijkste wijzigingen die de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) met zich meebrengt voor de flexbranche;
 • Weet je deze wijzigingen toe te passen. 

CAO en lesmateriaal

Uiteraard ontvang je (digitaal) van ons de nieuwste versie van de ABU-NBBU cao en oefenmateriaal.

Duur

Deze training duurt 1 dag (2 dagdelen)

Kosten

De kosten voor deze training bedragen € 475 (excl. btw).

Update training uitzend-cao en WAB

Zorg dat je up-to-date bent en weet hoe je de wijzigingen toe kunt passen in de praktijk.

Heb je vragen?

Onderwerpen:

 • Totstandkoming ABU / NBBU cao;
 • Fasensystematiek en rechtspositie;
 • Uitzendovereenkomst: met en zonder uitzendbeding;
 • Overeenkomst zonder beding en sluiten van een nieuwe overeenkomst;
 • Opvolgend werkgeverschap;
 • Wet Arbeidsmarkt in balans: ketenregeling en onderbreking, oproepovereenkomst, payrollovereenkomst, aanzegtermijn, proeftijden, transitievergoeding en ontslag;
 • Toepassing inlenersbeloning en ABU-cao loonschalen voor doelgroepen;
 • Vaststellen van uurloon en of ADV-compensatie in geld;
 • Einde van de uitzendovereenkomst en wegvallen uitzendarbeid;
 • Wet arbeid en zorg (geboorteverlof);
 • Ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Inschrijven voor de Update training uitzend-cao & WAB?
Wil jij op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks updates en artikelen over de arbeidsmarkt.